| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Auteursrecht in de toekomst

Page history last edited by m.vanveen 15 years ago

Verandering is nodig

Geen enkele partij op het gebied van muziek is gelukkig met de huidige auteursrecht situatie. Buma/Stemra, muziekliefhebbers, platenmaatschappijen, artiesten, archieven, etc.

 

Toekomst

Is het waarschijnlijk dat regels met betrekking tot auteursrecht op het web in de komende vier jaar gewijzigd zullen worden?

Ja, platenmaatschappijen zijn hard bezig om Internet Service Providers (ISP) hun verantwoordelijkheid te laten nemen. Met name op het gebied van muziek wordt door platenmaatschappijen flink gewerkt aanbetere handhaving van auteursrecht. Filmproducenten zijn mogelijk minder de dupe doordat de bioscoop voorlopig nog voor veel mensen het beste alternatief is, gezien de vorm. Door de acties rondom illegale muziekverspreiding kan het zijn dat regelgeving rond auteurswetten in verschillende landen zal wijzigen. Dit heeft ook consequenties voor online videogebruik.[1]

 

Erfgoed auteursrecht in ontwikkeling

Om het auteurs- en reproductierechten zitten juridische kluwen waar je in de erfgoed sector op veel manieren mee in aanraking kan komen. Hiervoor is in de toekomst meer onderzoek en wederzijdse afstemming voor nodig is.

 

In Vlaanderen zijn hier recentere voorbeelden van deze problematiek voor gekomen. De Heer R. Belemans die werkzaam is bij Faro heeft ook geen idee in welke richting dit zal evolueren. Vanuit een soort hoop op redelijkheid en inschikkelijkheid in het algemeen belang, verondersteld hij dat cultuurproducten die in eerste instantie enkel via directe of indirecte financiële steun met publieke middelen tot stand konden komen, vervolgens niet in die mate gecommercialiseerd worden dat het verzamelen en dynamisch doorgeven ervan als erfgoed een probleem wordt.

 

Maar strikt gezien heeft elke auteurs, bijvoorbeeld een journalist op al zijn geschreven artikelen, een onvervreemdbaar intellectueel eigendomsrecht. Misschien speelt hier ook een soort aftasten van het minimale tijdsverschil tussen het ontstaan van een cultuurverschijnsel en zijn 'vererfgoeding' mee. Als je het oeuvre van een nog levende/nog actief zijnde artiest tot erfgoed wil maken om op die manier intellectuele rechten en copyright en de daaraan verbonden vergoedingen te omzeilen door culturele creaties onder het mom van erfgoed zelf te gaan commercialiseren, dan wordt een grens overschreden die door de wetgeving bewaakt wordt. Dit is een moeilijke en vooral juridische kwestie.[2]

 

Internationale trends

  • Platenmaatschappijen vragen om wijzigingen. Zij gebruiken hiervoor het argument dat met name peer2peer-programma’s veel bandbreedte vergen.
  • Met het gebrek aan mogelijkheden tot handhaving van copyrightwetgeving, is het onontkoombaar dat er aanpassingen moeten komen in de wetgeving.
  • Er zijn verschillende plannen om gebruikers via hun internetprovider een vast bedrag te laten betalen voor auteursrecht. (o.a. in Groot-Brittanië en Zweden) Platenmaatschappijen en consumenten reageren hier niet per sé enthousiast op.
  • The government can't be seen to criminalise the majority of the population.
  • Orange Frankrijk biedt consumenten een abonnement met oneindige muziekdownloads voor 12.50 euro/maand.

 


Interne links

 

Footnotes

  1. IFPI Annual Digital Music Report, Revolution, Innovation, Responsibility (2008) 22
  2. E-mail: muzikaal erfgoed Rob Belemans Stafmedewerker Faro 05 maart 2009

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.